Img_9085

5 mei 2021

onder
water

In de wereld van persoonlijke ontwikkeling wordt heel wat af getest. Persoonlijkheidstype hier, kleurtje daar. En de vraag of je introvert of extravert bent (in diverse varianten), kwam veelvuldig bij mij voorbij. Grappig toch hoe graag we bevestiging willen krijgen op wie we denken te zijn. Of misschien wel wie we hopen te zijn. Of wie we denken dat we zouden moeten zijn, gezien vanuit onze omgeving. Snap je het nog?

Nodeloos ingewikkeld als je weet dat alle antwoorden al in jou verborgen liggen. Er is namelijk niemand die kan bepalen wie jij ten diepste bent. Alleen jijzelf. Misschien zoek je je al jaren een ongeluk naar dat ene bepalende antwoord. En dat antwoord zoek je natuurlijk niet in jezelf. Je kijkt op social media, zoekt in jouw omgeving, vraagt om raad en daad bij collega’s. Heb je het antwoord nog steeds niet gevonden? Stop er maar mee. Niemand buiten jouzelf kan jou ooit van antwoord voorzien.

Veelal kijken we naar buiten. Daar worden we afgeleid en weggehouden bij onszelf. In mijn sessies laat ik mijn cliënten afdalen in hun onderbewuste. Soms gewoon even onderwater kijken. Om een vraag te beantwoorden of om zaken te doorgronden die op een bewust niveau niet bereikbaar zijn. Een onuitputtelijke schatkamer die zich in jou bevindt en waar je ook gewoon zonder sleutel naar toe kunt. 

Recent sprak ik een oud trainee die ik heb gecoacht en vertelde over de werkwijze die ik nu gebruik in mijn sessies. Een oude vraag kwam bij hem naar boven: “Maar wat als ik denk dat ik daar niets heb zitten? Dus wat als ik geen trauma’s, blokkades en andere ellende in mijn onderbewuste heb zitten?” Ik geloof niet in graven om het graven. Je gaat vaak pas aan de slag als er zich iets manifesteert in het hier en nu. Je krijgt simpel gezegd ergens last van. Dit kan misschien wel een fysieke aanleiding hebben: pijn in je rug, slecht slapen etc. Of emotioneel kan de boel gaan rammelen. Of je krijgt op mentaal-niveau signalen, omdat je hoofd overuren blijft draaien.

Vline-zwart

En vaak krijg je
al tijden signalen,
maar die negeer
je misschien wel.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat er iets langzaamaan vanuit je onderbewuste naar je bewuste aan het bewegen is. Het wil naar de oppervlakte komen en gezien worden. Het vraagt om aandacht. En vaak krijg je al tijden signalen, maar die negeer je misschien wel. Dit maakt dat hetgeen dat jouw aandacht vraagt, steeds harder op de deur gaat kloppen. De pijn wordt erger, slapen lukt helemaal niet meer en je emoties beïnvloeden je dagdagelijks leven volledig. Misschien trap je dan even op de rem, neem je vakantie en gaat het weer iets beter. En vervolgens als een duveltje uit een doosje komt het weer terug.

Dit is vaak het moment dat ik word geraadpleegd. De urgentie is zo groot dat er gewerkt kan worden op een dieper niveau. Je moet het tenslotte zelf doen. Je hebt jezelf toestemming te geven om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de stukken die zich aandienen. En niet alles tegelijk, stap voor stap. Als een gids begeleid ik je in je eigen binnenwereld. Ik laat je zelf ervaren waar trauma’s, blokkades en pijnstukken zijn ontstaan en waarom ze jou in de weg staan in je huidige leven. Dit geeft jou de gelegenheid om er vervolgens voor te kiezen om afscheid te nemen van oude stukken die jou niet meer langer dienen. Hiermee creëer je ruimte voor jouw potentieel. Daar ligt de meest authentieke versie van jezelf verscholen. Die wil je toch zeker wel leren kennen?

Twijfel niet als je hier meer over wilt weten, ook al vind je het misschien spannend. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik zie je graag!

Leontien Borst | De Ontwikkelaar

+31 (0)619937499| leontien@de-ontwikkelaar | www.de-ontwikkelaar.nl

Deel dit artikel