Img_9404

6 maart 2019

Lef,
vertrouwen
en doe-kracht

deel 1
Het eerste ingrediënt dat maakt dat je kunt ontwikkelen is een woord dat veel gebruikt wordt. Belangrijker dan de populariteit van dit woord, is hoe je er naar kijkt en hoe je er mogelijk zelf al invulling aangeeft.

VAN DALE

LEF(het/de; o en m)
moed, durf

De Ontwikkelaar ziet lef als iets dat je vooruit brengt. Niet alleen naar het bekende, maar juist opzoek gaan naar het onbekende. Je hebt lef nodig om nieuwsgierig te durven zijn. Deuren te openen waarbij je niet weet wat er achter zit. Lef is cruciaal als je bij jezelf deurtjes wilt gaan openen om te ontdekken wat er allemaal nog aan potentieel in je zit. Introspectie; de blik naar binnen.

Tegenover lef ligt angst. Vaak wordt angst niet erkent. Bij het beantwoorden van de vraag “waar ben je bang voor”, stopt het vaak bij antwoorden als; spinnen, mijn schoonmoeder en van een hoge duikplank afspringen. Totdat je voor een uitdaging komt te staan die een diepere laag aanspreekt. Tijdens coachgesprekken krijgt De Ontwikkelaar antwoorden terug als; ik ben bang om volwassen te worden, ik weet niet waar mijn leven naartoe gaat, ik weet niet waar ik goed in ben, voldoe ik wel aan alle verwachtingen van mijn omgeving?...

Vline-zwart

Welke parels ben je uit het oog verloren, welke talenten mogen wel weer opgepoetst worden of wat heb je simpelweg nog niet ontdekt?

Dat is wel even een andere gradatie angsten. De Ontwikkelaar kijkt naar wat er wel is en focust dan ook in dit soort situaties op wat er goed gaat en waar ruimte is voor ontwikkeling. Dat begint wel bij eerst je angsten in de ogen durven kijken. Een flinke portie lef is dan wel noodzakelijk. Zodra je voelt dat je een stap durft te zetten, om bijvoorbeeld een ontwikkeltraject aan te gaan, worden je angsten automatisch kleiner. Het gevoel dat je krijgt zodra je de touwtjes in handen neemt. Allemaal voorwaartse energie. Ook jij creëert dan ruimte om meer te gaan zien.

“De kunst van het echt kijken” zal je helpen om daadwerkelijk jouw potentieel te gaan zien. Wat zit er onder jouw, door de jaren heen, opgebouwde laagjes? Welke parels ben je uit het oog verloren, welke talenten mogen wel weer opgepoetst worden of wat heb je simpelweg nog niet ontdekt?

Lef staat niet op zichzelf. Vertrouwen is een belangrijke fundering om met lef  jouw uitdagingen tegemoet te treden. In deel 2 van dit drieluik zal De Ontwikkelaar dieper in gaan op haar visie op vertrouwen.

Deel dit artikel