Img_9085

22 juni 2021

HET WOUD
VAN HET LEVEN

Wie wil nu niet blijven groeien? Als wij met z’n allen een bos symboliseren, dan zie je een diversiteit aan vegetatie. Aan de jaarringen zou je kunnen zien hoe oud je bent. Aan je wortels hoe solide je staat in het leven en aan je bladeren hoe gezond je bent. Een boom denkt er niet over na of hij wil blijven groeien, dat doet hij gewoon. Uiteraard ook niet levenslang, misschien wordt hij ziek, is er geen plek meer voor hem of valt hij om. Dat is de natuur, zeggen we dan.

En toch wil niemand tijdens de schoolmusical de boom spelen. Het lijkt zo saai. Een boom heeft geen tekst. Maar toch heeft hij een plek. En dat geldt ook voor ons. Allemaal hebben wij een plek in het woud van het leven hier op aarde. Allemaal net zo belangrijk. Of je nu een boom bent of een mens. We hebben allemaal een plek gekregen. Anders was je hier tenslotte niet. Schijnbaar heb je hier iets te doen. En dat is ook de natuur.

Als Ontwikkelaar wil ik je anders leren kijken. Naar jezelf en jouw omgeving. Jouw eigen woud leren kennen. Hoe sta jij er eigenlijk bij? Welke plek neem je in? Is dat wel jouw plek? Kan je anderen de ruimte geven om op hun plek te gaan staan en te doen waarom ze hier zijn? Ik zie cliënten uit mijn praktijk hier vaak mee worstelen. Hoe kan ik beter met mijn mensen omgaan? Hoezo wist ik niet dat mijn collega niet lekker in zijn vel zit? Wat moet ik doen om iemand zich veilig te laten voelen om zich te kunnen openen?

Vline-zwart

Als jij weet wie je bent
EN hoe je het beste je leven
vorm en richting kunt geven,
dan kan je voluit leven.

Dit begint bij het erkennen dat we allemaal hetzelfde zijn. We zijn allemaal bomen. De een niet beter dan de ander, maar wel allemaal uniek in ons soort. We hebben allemaal net iets anders nodig. De ene meer licht, de ander gedijt beter in de schaduw of heeft misschien iets meer water nodig. Vaak weten we simpelweg niet van elkaar wat we nodig hebben om volledig tot bloei te komen. En waarom weten we dat niet? Omdat we dat ook van onszelf vaak niet weten.

Je kent je eigen handleiding niet. Het kaartje met aanwijzingen is bij de geboorte niet bijgeleverd. Daarvoor heb je een heel leven gekregen. Een heel leven om je te herinneren wie je bent en waar je gelukkig van wordt. De handleiding is namelijk wel aanwezig, maar die ligt vaak diep verborgen in jouw onderbewuste, jouw binnenwereld. Je hebt hem op te duiken, te ontrafelen en van daaruit kan je delen met jouw omgeving wie je echt bent. Wat zal dat je brengen? Wat krijgen we dan te zien?

Ik voorspel een leven waarin je op de golf mee kunt in plaats van tegen de stroom in. Je kunt beter je grenzen bepalen. Dieper voelen waar je op “aan” gaat. Jouw energievoorraad zal aanzienlijk verbeteren en het geeft je rust, heel veel rust. Als jij weet wie je bent en hoe je het beste je leven vorm en richting kunt geven, dan kan je voluit leven. Zonder handrem. Dan kan je op je eigen plek gaan staan in het bos. Je kunt dan ook alle anderen bomen op hun eigen plek laten staan. Er is tenslotte al een plekje voor jou gereserveerd. Aan jou de keuze of je erop gaat staan.

Ik zie je graag!

Leontien Borst | De Ontwikkelaar

+31 (0)619937499| leontien@de-ontwikkelaar | www.de-ontwikkelaar.nl

Deel dit artikel