Img_9217

10 mei 2021

ER LICHT BIJ
LATEN KOMEN

Hoe kijk jij naar jezelf? Hoe kijk jij naar je directe omgeving? Hoe kijk jij naar de rest van de wereld? Misschien sta je hier nooit bij stil. Misschien ben je wel blijmoedig en kijk je vol mededogen naar de mensen om je heen. Misschien verfoei je jezelf bij het minste of geringste bij wat in jouw ogen misgaat. Waardoor laat jij je verleiden? Welke bril zet je op?

Durf jij met andere ogen om je heen te kijken? Je eigen perspectief te verruimen? Wat zou er dan gebeuren? Misschien zie je dan wel iets of iemand op een hele andere manier. Het gevoel dat je kunt ervaren dat iemand iets zegt en dat je voelt: dit is raak. Hiermee ontstaat een switch in jouw systeem. Het creëert ruimte en kan een verandering van perspectief te weeg brengen. In mijn sessies noem ik dit vaak een ‘ding-dong’ momentje.

Je kunt op zoveel manieren iets proberen over te brengen, maar soms zie je het gewoon gebeuren. Er gebeurt dan iets in de ogen van mijn cliënt. Soms een kleine twinkeling en soms valt in een keer de hele jackpot op zijn plek. Belangrijk om te weten: dit gebeurt niet of nooit in een eerste sessie. Hiervoor is vaak hard gewerkt. Zijn er in de voorgaande sessies veel zaken onderzocht, voorzichtig benaderd en misschien zelfs nog wel even geparkeerd tot een beter passend moment.

Vline-zwart

GUN HET JEZELF OM
IN BEWEGINGTE KOMEN.

Zo ga ik te werk. Stap voor stap. Afgestemd op wat er in een sessie zich mag aandienen. Niet een vooraf bedacht of gestroomlijnd programma. Laatst merkte een cliënt toch op dat hij de rode draad van de sessies herkende. Hij voelde dat we ergens naar toe onderweg waren. En daarmee sloeg hij precies de spijker op zijn kop. Het is nooit zonder reden dat de dingen lopen zoals ze lopen. Alleen zien we dat vaak pas achteraf.

Wat we wel weten, is waar het begint. Het moment dat je kiest dat je iets graag anders wilt gaan zien, is cruciaal. Ergens voel je dat er iets mag veranderen. Er is iets ingeslopen, het is wellicht gaan schuren en het valt je nu opeens op. Iets heeft je aan het denken gezet. Ergens had jij een ding-dong momentje. Nu kun je twee dingen doen: je doet net of je het niet gehoord hebt of je kiest er voor het verder te onderzoeken. Het enige dat ik tegen je kan zeggen: gun het jezelf. Gun het jezelf om in beweging te komen. Laat er wat licht bijkomen en durf te kijken wat zich aandient.

Vaak krijg ik in een kennismakingsgesprek terug dat het toch wel echt heel spannend is om de stap te nemen. De stap om bij mij aan te kloppen voor hulp. Het is 2021, we krijgen overal hulp bij, maar de ondersteuning van onze binnenwereld blijkt ogenschijnlijk tot de boven categorie te behoren als het gaat om hulpdiensten. Grappig genoeg komt de opluchting vaak al snel en blijkt het best heel fijn te zijn om een moment voor jezelf te hebben waarin niets te gek is en je jezelf kunt zijn. Met al je gebreken, pijntjes en levensverhalen.

En dan zijn we vertrokken. We zijn uit de startblokken. Ga je mee? Ik zie je graag!

Leontien Borst | De Ontwikkelaar

+31 (0)619937499| leontien@de-ontwikkelaar | www.de-ontwikkelaar.nl

 

Deel dit artikel