Img_9274-min

8 maart 2021

DE TIJD
LATEN RIJPEN

Regelmatig glijden mijn ogen langs de ruggen van de boeken op mijn boekenplank. Gekscherend denk ik weleens; op basis van de titels zou ik een boek kunnen schrijven. Ik zou de titels aan elkaar kunnen rijgen. Het zou een levenswerk kunnen zijn. Al deze boeken en zelfs de ongelezen titels hebben een rol gehad of spelen nog steeds een rol in mijn leven. Ter inspiratie of ter lering en vermaak. Sommige boeken irriteren me: die kijk ik niet eens aan. Alsof de tijd niet rijp is. Ik kan zomaar opeens een boek pakken dat ik al maanden geleden heb gekocht. Het moment is daar en dan durf ik me volledig over te geven aan wat het mij te vertellen heeft. Vaak spot on.

Dit is een mooie afspiegeling van ont-wikkelingswerk; het werk dat ik doe in mijn praktijk, maar ook wat ik zelf als mens praktiseer. Soms voel ik dat er iets naar de oppervlakte wil komen. Maar dan roept er tegelijkertijd ook iets in mij: nu even niet! Het is hierbij belangrijk dat ik goed oplet. Er is hier namelijk sprake van weerstand. Wat wil deze weerstand mij vertellen? Ben ik bang, ben ik moe of is het gewoon de tijd nog niet. Deze analyse helpt mij om voor mezelf te besluiten welke afslag ik wil nemen. Ga ik er naartoe en kijk ik aan wat er gezien mag worden? Of kies ik ervoor om het nog even te laten sudderen?

Vline-zwart

Waarom willen we
onze handen niet vuil maken
voor ons grootste goed?

In mijn praktijk zie ik cliënten hier vaak mee worstelen. Zo graag weg willen bij het gevoel dat ze ervaren, maar als ze er dan mee moeten gaan werken, dan keert het tij negen van de tien keer en komen ze niet in beweging. Wat is dat toch dat we zo graag ons potentieel willen ontmoeten, maar de shit die ervoor ligt niet willen aankijken en de boel willen opruimen? Waar zijn we bang voor? Waarom willen we onze handen niet vuil maken voor ons grootste goed?

Je leeft al jaren (lees: je hele leven) samen met alles wat in jou aanwezig is. Waarschijnlijk ken je jouw goede en minder aantrekkelijke eigenschappen. Je kent je uiterlijke kenmerken. Vaak stopt het hier. Kan jij je emoties, gedachtes en gevoelens onderscheiden? Je hebt eerst je eigen besturingssysteem te leren kennen, voordat je kunt gaan opruimen. Laag voor laag. Dit vraagt iets van je. Geduld, compassie en vertrouwen. Maar ook lef en doe-kracht. Mouwen opstropen en jezelf er doorheen bijten.

Zoals ik naar mijn boekenkast kijk, zo kan jij bij jezelf inchecken en voelen waar jij aandacht aan mag besteden. Waar word je door aangetrokken en wat roept misschien wel een allergische reactie bij je op? Ding dong, daar moet je zijn! Maar wel op jouw eigen tempo. Als de tijd rijp is bel je mij. Alleen als jij er echt voor wilt gaan, kan ik je ondersteunen en mijn lampje laten schijnen op stukken die in je eentje wat te donker zijn om te kunnen zien.

Leontien Borst | De Ontwikkelaar

+31 (0)619937499| leontien@de-ontwikkelaar | www.de-ontwikkelaar.nl

Deel dit artikel