AAN DE
SLAG!
Wil jij opzoek gaan naar jouw potentieel?
Stuit je op een blokkade in jouw organisatie en heb je hulp nodig om zicht te krijgen op de vervolgstap?
Loop je vast met je team en kan je wel wat inzichten en beweging gebruiken?
Om samen de route van ontwikkeling te doorlopen, is het belangrijk om richting te bepalen; wat is de bestemming? De stip op de horizon, zodat er focus aangebracht kan worden. Maar daar begint het niet. Het begin is je vertrekpunt. Waar sta jij nu, waar staat jouw team of organisatie? Dat moet eerst voor iedereen helder zijn. Alles wat er tussen het vertrekpunt en de bestemming ligt, is de reis.
De Ontwikkelaar werkt intuïtief en doet wat er nodig is. Na een kennismakingsgesprek maakt ze een offerte op maat. In grote lijnen kan een ontwikkeltraject er zo uitzien:
HET
VERTREKPUNT
De Ontwikkelscan
Met de Ontwikkelscan krijgen we een inkijkje in het ontwikkelpotentieel. Op basis van de Ontwikkelformule© kijken we waar er ruimte is om aan de slag te gaan en waar nog extra aandacht voor nodig is.
Kijkdag
Een dagdeel waarin op creatieve wijze wordt kennisgemaakt. Je wordt geïnspireerd en aangezet, zodat je een begin kunt maken met het “echt kijken”. De resultaten van de Ontwikkelscan worden getoetst aan de hand van de observaties van De Ontwikkelaar. Met als uitkomst dat de vraag “Is er voldoende fundering om met elkaar verder te kijken?” kan worden beantwoordt.
Richting bepalen
Ontwikkelvraag formuleren
De Ontwikkelaar begrijpt dat het lastig kan zijn om tot een concrete ontwikkelvraag te komen. Misschien moet er eerst wat verkennend veldwerk gedaan worden voordat er een gezamenlijk beeld is en er daadwerkelijk overeenstemming is over de ontwikkelvraag. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over rollen en verantwoordelijkheden.
Veldwerk
Met De Ontwikkelaar maak je een deepdive. Samen gaan jullie nauwkeurig kijken en ga je leren om jouw kijkkwaliteiten te vergroten zodat het echte zien wordt aangesproken. Je gaat opzoek naar parels, blind spots worden ontdekt, kansen worden in kaart gebracht en pijnpunten worden blootgelegd. De uitkomsten van dit veldwerk gebruik je vervolgens voor het formuleren van de ontwikkelvraag.
DE
REIS
De ont-wikkelfase
Unboxing
Het ont-wikkelen van jezelf, jouw team of organisatie. Je wordt door De Ontwikkelaar geholpen te zien wat er allemaal onder de “wikkels” zit. Waar ben je trots op? Wat wil je uitvergroten? Waar heb je last van? Deze vragen zijn zowel op individu-, team-, als organisatieniveau relevant. Dit is een verdiepingsslag op het veldwerk. Het houden van interviews of teamsessies kunnen het reeds ontstane beeld verhelderen en verder uitdiepen. Voor individuele trajecten is coaching een passend middel voor verdere introspectie (zelfonderzoek).
Potentieel bepaling
Aan de hand van het Unboxing document zal De Ontwikkelaar handvatten bieden voor een potentieel bepaling. Wat is van grote waarde en verdiend extra aandacht? Waar zitten mogelijke uitdagingen en hoe kan dit in evenwicht worden gebracht. Nu je (van)alles hebt ontdekt is het belangrijk dit te vereenvoudigen en inzichtelijk te maken. Dit doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor eventuele betrokkenen, zodat er een helder beeld ontstaat voor iedereen.
Pionieren
Koers bepalen
Waar ga jij jezelf, jouw team of jouw organisatie aan de hand van de inzichten die je tot nu toe hebt opgedaan naartoe bewegen? Samen met De Ontwikkelaar kom je tot een gedegen actieplan. Je maakt een routekaart zodat je precies weet welke koers je gaat varen en waar je op welk moment moet handelen en in actie moet komen.
Start ontwikkeltraject
Voorkom een papierentijger en zorg er voor dat je voldoende supporters hebt om het actieplan tot leven te laten komen. De Ontwikkelaar zal vanaf de zijlijn nauw betrokken blijven en waar nodig coachen, begeleiden en adviseren.
DE
BESTEMMING
De wikkelfase
Evalueren
Deze fase is belangrijk om het rendement van het ontwikkeltraject met elkaar te bespreken. Wat is er geleerd, wat ging goed en wat kon beter? De Ontwikkelaar zal dit proces faciliteren maar ook de rol van De Ontwikkelaar zal worden geëvalueerd.
Vieren
Strik erom en vier de successen tot nu toe. Deel complimenten uit en wees trots. Bepaal vooraf hoe je (tussentijdse)mijlpalen wilt vieren.
Vervolg
Afspraken met elkaar maken om verder te kunnen en behaalde resultaten en inzichten te borgen, zodat het niet vervliegt, maar dat de kracht van het ontwikkeltraject wordt doorgezet.